miércoles, 18 de diciembre de 2013

ELS ESPORTS INDIVIDUALS I COL·LECTIUS

Esports individuals són aquells en els quals el que practica l'esport es troba sol en un espai on ha de véncer determinades dificultats, superant-se a ell mateix en relació a un temps, una distància o unes execucions tècniques, que poden ser comparades amb altres, que també s'executen en igualtat de condicions. 

Els esports individuals poden ser: sense adversari / amb adversari.

Sense adversari: L’esportista actua tot sol o sola sense contrincant directe i la
seva tasca es realitza en un medi que pot ser estable (atletisme en pista) o inestable (curses de muntanya).
Amb adversari: L’esportista s’enfronta directament a un/a contrincant (judo, esgrima, tennis...). Aquestsesports poden ser amb contacte directe o sense.
Exemples d'esports individuals:
Atletisme és un esport que conté un gran conjunt de disciplines agrupades en carreres, salts, llançaments, proves combinades i marxa. És l'art de superar el rendiment dels adversaris en velocitat o en resistència, en distància o en altura.

Natació és una activitat en la qual l'ésser humà practica amb l'objectiu de desplaçar-se de la forma més ràpida possible a l'aigua, gràcies a les forces propulsives que genera amb el seu cos, que li permeten vèncer les resistències que s'oposen a l'avanç del nedador. Comprèn quatre estils bàsics: el crol, la braça, l'esquena i la papallona.
Tennis és un esport de pilota en què s'enfronten dos jugadors o dues parelles de jugadors, que es desenvolupa en una pista rectangular dividida transversalment per una xarxa.
El joc consisteix a colpejar una pilota amb una raqueta per fer-la passar per damunt de la xarxa de manera que l'adversari no la pugui tornar.

El patinatge artístic consisteix en desplaçar-se sobre un terreny diferent del gel, mitjançant la utilització de patins sobre rodes. és majoritàriament un esport individual, en quan a l’aprenentatge i execusió de la tècnica, i grupal en la resta d’aspectes, com la realització de coreografies ballades. 

Esports col·lectius són aquelles activitats en les quals hi participa un grup de persones amb uns objectius comuns, per tal d’assolir una mateixa finalitat esportiva tot seguint unes regles establertes. En funció d’aquests objectius en trobem:
Esports col·lectius de cooperació; Tot el grup participa per un objectiu comú, sense enfrontar-se a d’altres equips rivals (escalada, patinatge per
parelles...)

Esports col·lectius d’oposició: Tot l’equip participa amb l’objectiu de guanyar un rival (vela, ciclisme en ruta...)

Esports col·lectius de cooperació-oposició: Tot l’equip ha de participar per aconseguir un objectiu comú, que en aquest cas serà guanyar a l’equip rival (bàsquet, futbol, voleibol...)
Exemple d'esport col·lectius:
Futbol és un esport en el qual dos equips compostos per onze jugadors s'enfronten entre si. Cada equip, que disposa de deu jugadors que es mouen pel camp i d'un porter (també conegut com arquer), tractarà d'aconseguir que la pilota (pilota) ingressi a l'arc (porteria) de l'equip rival, respectant diverses regles.

Basquetbol, popularment conegut com a bàsquet, és un esport practicat entre dos equips de cinc jugadors en joc cadascun, que cerquen d'introduir una pilota dins de la cistella defensada per l'equip contrari, amb l'objectiu d'aconseguir més punts que l'adversari, tot respectant les regles del joc.

Handbol o handball és un esport de pilota en el qual s'enfronten dos equips, cadascun de 7 jugadors, sis són jugadors de camp i un és porter.  L'objectiu del joc és aconseguir marcar més gols que el rival en la porteria contrària, encara que en handbol existeix l'empat. Per a aconseguir un gol, els jugadors han de llançar el baló des de fora de l'àrea de 6 m o bé, saltant, també des de fora, per damunt d'aquesta i llançant abans de caure.
Rugbi és un esport d'equip i de contacte, que es practica entre dos equips de 15 jugadors, amb una pilota de forma ovalada, i en el qual se sumen tants portant la pilota agafat amb les mans fins a més enllà de la línia d'assaig, o introduint amb el peu per sobre del travesser horitzontal de la porteria.

















No hay comentarios:

Publicar un comentario